SENMEDELTIDEN

Senmedeltiden är den sista perioden av tidsepoken medeltiden. Denna period innehåller svält, pesten (digerdöden), lönerna steg, stark kungamakt, vapenteknisk utveckling, kyrkans kris och ett krig som varade i 100 år.

Senmedeltiden tar sin form under 1300-talet e.kr.

Runt starten av senmedeltiden så började folkökningen att upphöra. Detta berodde på att skörden och odling av mat inte gick lika bra som tidigare eftersom det hade börjat bli kallare klimat. Detta påverkade befolkningen på det sätt att svält var vanligt. Folk var alltså redan svaga när dem sedan drabbades av pesten.


Pesten kom till Europa med handelsfartyg till staden Kaffakrim år 1346. Pesten kommer från svarta havsområdet på grund av att den gyllene horden vilket var en stor grym arme som hade läger utanför staden kaffa. Dem hade läger där för att attackera Kaffa. Pesten började smittas mellan soldaterna i den gyllene horden. Dem tog då fram sina katapulter och sköt över de smittade över kaffas murar.

När då populationen i kaffa blev smittade så flydde skräckslagna människor därifrån.

Kaffa styrdes av Italien och på grund av detta så flydde flera italienska handelsmän tillbaka till Italien som då smittade vidare pesten till Europa.

Pesten sprids snabbt genom Europa genom handelsvägar, framförallt sidenvägen. Vilket under medeltiden var ett nätverk av olika handelsvägar mellan Kina och Europa. Sjukdomen spred sig snabbt i Europa då folk flydde från sin redan smittade hemstad och tog därmed med sig sjukdomen till nya platser. En annan anledning till den snabba spridning var loppor som var smittade och eftersom dem var på råttor så dog råttorna. Råttorna levde nära människor vilket ledde till att råttorna smittade människorna.

Det fanns tre olika typer av pesten, böldpest, lungpest, blodpest. Det var hög smittorisk och 3 av 4 smittade dog inom fyra dagar. Historikerna räknar med att ungefär en tredjedel av Europas befolkning dog från pesten.


Folket förstod att det var människor som smittade varandra och blev därför rädda för varandra och försökte hitta svar om pesten i religion och fördomar.

Detta visades då minoritetsgruppen judar fick skulden då man anklagade dem för att ha förgiftat vattnet i städernas brunnar. Det var nämligen inte lika många judar som blev smittade då dem generellt hade bättre hygien. Detta ledde till att judarna förföljdes och mördades.

Man trodde även att man blev smittad för att man inte levde så som gud ville och att man därmed blev straffad. Därför ansåg några att lösningen var att börja leva efter religionens lagar och regler till punkt och pricka.

Några andra tänkte att lösningen på det var att gå i gisslar tåg där man slog sig själva blodiga med hjälp av piskor medan de bar gud om förlåtelse.

Konsekvenserna av pesten var många.

Eftersom att så många dog p.g.a pesten saknades det därför arbetskraft, detta gjorde så att de som överlevde blev eftertraktade och fick det bättre ställt både socialt, juridiskt och ekonomiskt. Lönerna ökade vilket ledde till att bönderna kunde ställa högre krav på godsägarna. Rättigheterna för bönder ökade alltså. På grund av detta så utbröt det flera bondeuppror över hela Europa i slutet av 1300-talet.

På grund av befolkningsminskningen som konsekvens av pesten så kom jordbrukskrisen, även kallat senmedeltidens agrarkris. Flera gårdar och boenden lämnades öde eftersom att ägarna hade dött med pesten.

Man började även diskutera teorier om den moraliska ekonomin. Man började ifrågasätta och kritisera feodalsamhällets uppbyggnad av oerhört rik adel och och kyrka.

Man kan säga att pesten krossade det feodalsamhället. Kyrkan blir alltså mer utmanad och man börjar anse att påven inte alltid har rätt.

En annan konsekvens av digerdöden var att kyrkan försvagades. Både på grund av att man började diskutera teorier om den moraliska ekonomin. Man började ifrågasätta och kritisera feodalsamhällets uppbyggnad av sjukt rik adel och och kyrka. Man kan säga att pesten krossade feodalsamhället.

Kyrkan blir alltså mer utmanad och man börjar anse att påven inte alltid har rätt. Men även på grund av att den kristna kyrkan var i full gång med inbördes maktstrider så dem hade ingen tid över för att lugna samhället som var skräckslaget.

Under 1300-talet blev fler läskunniga och det fanns fler böcker att få tag på som handlade om att stärka den kristna tron. Detta tyckte dock inte kyrkan om då dem tyckte att allmänheten inte behövde veta mer än det grundläggande om tron så att kyrkan kunde fortsätta att tolka bibeln på sitt eget sätt.

Under samma tid så valdes vem som skulle vara påve, då valdes Urban VI dock så erkändes han inte av alla vilket gjorde att det senare valdes en ny flera gånger om då den ena efter den andre inte erkändes av alla. Så då valdes en ny som hette Clemens VII till påve. På grund av detta så var bråket och kriget igång. Frankrike stod bakom Clemens medan England stöttade Urban. Några år senare så tillträdde ännu en till påve, det vara alltså tre påvar samtidigt under en period. Detta försvagade påvemakten.

Medeltiden slutar med religiösa och politiska förändringar.

Faktan från denna text är hämtad från:

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/pesten-den-varsta-farsoten-i-mansklighetens-historia

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/digerdoden

https://www.so-rummet.se/content/digerdoden-och-jordbrukskrisen-under-senmedeltiden

https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/medeltidens-huvudlinjer

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/medeltiden/det-medeltida-jordbrukets-kris







Ingrid Segerstedt Gymnasium, Göteborg
Alla rättigheter reserverade 2020
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång