KULTUR
MAT

Under medeltiden utvecklades de vanor inom kosthållning och matlagning som la grunden för det moderna europeiska köket. Under medeltiden var svält och missväxt vanligt och det reglerades i vilken mån varje samhällsklass fick markera sin status, exempelvis genom kläder och mat.
Bröd var det vanligaste livsmedlet och det ingick i nästan alla måltider. Spannmål var även vanliga i form av välling, gröt och pasta. Vanligaste rätterna var soppor, stuvningar och grytor. Detta för att det tog lite tid att göra det och många tyckte det var väldigt gott. Mandlar, vin, vinäger var ingredienser som var vanliga i hela Europa. Kött som var vanligt under medeltiden var fläsk och kyckling. I norr var det vanligt med sill och torsk.
Vanligtvis åt man två måltider per dag under medeltiden. Middag mellan 10:00 och 14:00 och kvällsmål sent på kvällen eller eftermiddagen. De enda som åt frukost var arbetarklassen, kvinnor, barn och äldre. Adeln, präster och medlemmar av religiösa ordnar ansåg att det var en synd att äta för tidigt på dagen eftersom man bröt nattens fasta för tidigt.
All medeltida matlagning skedde med hjälp av eld. I de flesta hushåll stod eldstaden i mitten av bostaden för att man skulle kunna utnyttja värmen från elden. Upplägget fanns även i rikare hushåll. Det var först under senmedeltiden som man hade ett separat rum för köket. Man började även ha köket i en separat byggnad för att inte eldsvådor skulle kunna sprida sig och för att undvika rök och matos.
Musik och Konst

Den musik som spelades under medeltiden var den gregorianska sången som är en enstämmig sång, och den var officiell inom den katolska romerska kyrkan.
Under medeltiden fanns både kyrklig musik och folkmusik. Den kyrkliga musiken spelades mest i kyrkorna och katedralerna medan folkmusiken spelades av folket på gatorna och i hemmen.
Den medeltida musiken förde med sig flera saker som kom att förändra musiken. Flerstämmig sång, alltså att flera människor sjunger samtidigt i olika stämmor. En annan sak som började användas var notskriften, som gjorde att mer musik kunde bevaras till skillnad från tidigare när mycket musik gick förlorad.
Nya instrument inom träblås och stråk började användas, föregångare till fiolen och säckpipan bland annat.

Motiven i den mesta konst från hela medeltiden är bibliska eller kristna på något sätt, men det finns också mycket konst om pesten och rädslan den förde med sig. Varför så mycket konst hade kristna motiv beror att det nästan bara var kyrkan som hade råd att köpa in konst. Konst blev en viktig del av kyrkan i Sverige där man förmedlade det kristna budskapet även till människor som inte kunde läsa.
Vanliga tekniker för att skapa konst på medeltiden var mosaik, målade tavlor och skulpturer, där människor avbildades med naturliga proportioner, men målet med konsten var inte att det skulle likna verkligheten.
I slutet av medeltiden blev konsten mer av en romantisering av världen som växte sig populär först inom adeln men sedan även hos borgarklassen. Där var allt förskönat och man drömde sig bort till något bättre.